понеделник, юли 27, 2009

Котаракът от улица "Лизюков"

Общувам си с много хора в интернет. Някои от тях са руснаци. Днес, докато си говореха помежду си, забелязах, че стана дума за един котарак от една улица и всички възкликнаха "Воронеж!" Оказа се, че това е старо мултипликационно филмче, в което се разказва за един котарак от град Воронеж, който живее на улица "Лизюков". Този котарак редовно си пати от едно куче и веднъж, докато стои покатерен на едно дърво, до него каца една врана и изпълнява желанието му да го превърне в силно животно, от което всички се страхуват. Враната го превръща в хипопотам и го изпраща в Африка. Впрочем, ето го и самото филмче:



Обаче историята продължава в наши дни :) Такава улица във Воронеж действително има (улица "Генерал Визюков"), нещо повече - през 2003-а година там е поставен и паметник на котарака! Ето го:




Идеята за този паметник е на воронежките вестници "КП" и "Молодой Коммунар". Автор на проекта е ученичката от 11-и клас Ира Поварова, която печели конкурса, обявен от общината. Паметника изработват скулптурите Дукинови (баща и син). Парите са събрани само от доброволни дарения и така паметника си остава безценен за Воронеж.